Príprava kávy cez Hario V60

Ak ste fanúšikom alternatívnej prípravy kávy určite by ste si mali vyskúšať aj prípravu kávy cez tzv. dripper alebo teda Hario V60ku. Nenáročná príprava kávy, ktorú zvládnete aj v pohodlí domova a dosiahnete pravé kávové potešenie.

Niečo málo z histórie …

Japonská spoločnosť Hario vznikla už v roku 1921 a zaoberala sa výrobou a predajom sklenených výrobkov, ktoré sa využívali primárne vo fyzike a chémií. Po takmer tridsať rokoch vytvorili Hario Glass, výrobok, ktorý využíva 100% prírodných minerálov na úpravu skla odolného voči teplu, čo je ekologicky šetrné. Až v roku 1949 Hario uviedlo ich prvý domáci produkt, ktorým bol sklenený kávový filter. 

Čo potrebujeme na prípravu kávy cez dripper?

Samozrejme samotný dripper, ktorý je dostupný v rôznych materiáloch (sklo, plast, keramika, kov) a taktiež veľkostiach. Hario V60-01 má menší objem a je vhodný na prípravu jednej šálky kávy. Hario V60-02 je jeho väčší adept, ktorý je vhodný na 300 až 500 ml kávy. Podľa toho akej veľkosti máte dripper vyberiete vhodný filter

A teraz to hlavné! Správny výber kávy. Na prípravu cez dripper je vhodná svetlo alebo stredne tmavo čerstvo upražená káva. V ideálnom prípade je dobré si kávu pomlieť tesne pred prípravou, číže budeme potrebovať mlynček .Ďalej budeme potrebovať odmerku alebo váhu na kávu a kanvicu s husím krkom.

Mletie kávy pre V60

Káva by mala byť namletá na strednú hrúbku pripomínajúcu jemnejšiu soľ. S mletím na V60ku však môžete experimentovať a prispôsobiť si ho podľa chuti. Ak sa Vám zdá že je káva príliš horká vyskúšajte kávu pomlieť hrubšie a ak je káva príliš acidná zvoľte jemnejšie mletie.

PRÍPRAVA:

  1. Nameľte si čerstvú kávu na požadovanú hrúbku
  2. Do Dripperu najskôr vložte papierový filter a dôkladne ho prepláchnite horúcou vodou. Vďaka tomu filter stratí svoju „papierovú“ chuť.
  3. Položte dripper na servírovaciu kanvičku alebo šálku a do prepláchnutého filtra nasypte namletú kávu.
  4. Kávu zalejte cca 30 ml vody pri 92 -93 ° C, aby bola celá namočená a počkajte asi 30 sekúnd
  5. Postupne dolievajte zvyšok vody v smere špirály od kraja do stredu a zase späť ku kraju. Celková doba tejto extrakcie by nemala trvať dlhšie ako 2,5-3 minúty.
  6. Vychutnajte si svoju zaslúženú šálku filtrovanej kávy.

Tip od nás

Vyskúšajte si cez V60ku pripraviť našu Colombiu Santa Monica upraženú na City+ alebo Honduras Ocotepeque na City.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Ďalšie informácie