facebook-domain-verification=0hktdjq65f3qhvcyg7kqfzsvyspr95 <0hktdjq65f3qhvcyg7kqfzsvyspr95>
Vyhledat

Pútavá chuť kávy dosiahnutá cez Chemex

Aktualizace: 6. říj 2019

Chcete od kávy niečo viac, ale necítite sa na prípravu kávy cez moka konvičku? Výbornou a jednoduchou voľbou pre vás môže byť Chemex, cez ktorý si dokážete pripraviť šálku chutnej filtrovanej kávy. No a ten dizajn..?! Mnohým ľuďom pripomína skúmavku a verte či nie, s chémiou má čo to spoločné, vyzerá akoby bol ukradnutý z laboratória. Od toho to nemá až tak ďaleko.. V roku 1941 vynálezca a chemik Peter J. Schlumbohm predstavil alternatívnu prípravu kávy cez Chemex. Obľúbená je po celom svete a nájdete ho aj na našom webe, aj spolu s rôznym príslušenstvom a samozrejme chutnou kávou.


Jedinečnosť je však v niečom inom...

Na prípravu kávy cez Chemex sa používajú filtračné papieriky, ktoré sú pevnejšie. Tento filter spomaľuje rýchlosť extrakcie kávy a preto sa vyžaduje stredné až hrubé mletie kávy. Čas prípravy je teda dlhší (optimálna príprava trvá 3-5minút), ale vďaka nemu môžeme vo výsledku cítiť vyvinutú, jasnú a číru chuť kávy. Preto sa často využíva aj pri ochutnávkach, chuť kávy pripravenej cez Chemex je jasnejšia.

Prípravu zvládne aj začiatočník

Príprava kávy cez Chemex je jednoduchá, pričom sa uplatňuje základný princíp prípravy kávy. Prvým krokom pred prípravou je poriadne prepláchnuť nasadený papierový filter horúcou vodou. Filter sa zbaví svojej papierovej arómy, zahrejeme Chemex a chuť kávy bude jasnejšia. Nezabudnite vodu zo spodnej nádoby vyliať. Vodu v kanvici zovrieme na 98°. Položte Chemex na váhu a vynulujte ju. Do filtračného papieriku nasypeme mletú kávu. Dávka záleží od toho akú silnú kávu chcete a následne koľko vody použijete. Väčšinou používame 18g na 300g vody. Povrch kávy z bokov filtra krátkym, jemným trasením dostaneme do roviny. Zapnite stopky a zalejte kávu malým množstvom vody - približne 50g lejeme krúživými pohybmi, tak aby sa namočila všetká káva. Odporúčaná teplota vody je počas celej prípravy 95°. Vznikne nám kávová,... nazvime to kaša, ktorú po pár desiatkach sekúnd jemne premiešame. Po 30 sekundách začnite pomaly nalievať horúcu vodu na kávu. Opäť krúživými pohybmi, rovnomerne z rovnakej výšky. Voda sa lúhuje s kávou a pomaly prekvapkáva do spodnej časti. Filter s kávou vyhodíme a vaša káva je pripravená na podávanie! Enjoy. ;-)


Páčil sa vám náš článok? Pridajte si nás do vášho facebooku, alebo na váš instagram a dozvedajte sa o novinkách z našej pražiarne ako prvý!

41 zobrazení
  • Facebook
  • Instagram

LAKAVA - ručne pražená káva

Mierové námestie 33, 911 01 Trenčín

Ak chceš mať prehľad o novinkách v našej pražiarni, prihlás sa do nášho newsletteru. Občas ti niečo napíšeme, hodíme zľavičku. 

©2018 by LAKAVA