facebook-domain-verification=0hktdjq65f3qhvcyg7kqfzsvyspr95 <0hktdjq65f3qhvcyg7kqfzsvyspr95>
Vyhledat

Káva z Kilimanjára dorazila do LAKAVY

Aktualizace: 6. říj 2019



Milujete kávu a radi objavujete nové chute a destinácie? Ku nám do pražiarne práve pricestovala nová káva, ktorú už v týchto dňoch pražíme. Pochádza zo Severnej Tanzánie z Kilimanjára, konkrétne z oblasti Kulala Kifaru. Tanzánia je známa ako dovolenková oblasť s mnoho zaujímavými miestami ako safari, divokými zvieratami, ale aj extrémne vysokými domorodcami kmeňa Masajov. Málokto však vie, že táto krajina vyváža do sveta výnimočnú kávu, ktorá je špecifická svojou jemnosťou.


Ako dosahujú kvalitu kávy?

Poďme sa trošku pozrieť na proces toho, ako taká kávy rastie. Najskôr sa do pôdy uložia semená kávy. Keďže Kilimanjáro je vlastne vulkán, a v rozsiahlej miere okolia sa nachádza sopečná pôda. Káva prvýkrát začína kvitnúť po 3 rokoch. odkedy bolo semienko kávy vložené do pôdy. Ľudia, ktorý pracujú na plantážach zbierajú výlučne červené plody, na základe veľkosti. Tieto plody pripomínajú čerešňu, v ktorej sa tiež nachádza kôstka. Rovnako ako aj v týchto plodoch. Tu však nenájdeme kôstku, ale zelené zrno kávy. Zhromaždia ich a premývajú ich pramenitou vodou. Zaujímavé je, že vodu nepoužívajú len na jedno premytie zŕn. Keďže ich cieľom, je znížiť spotrebu vody, používajú ju viackrát. Kávové zrná schnú 10 až 15 dní a putujú na export.


Kávu určenú na export nepražia

Káva putuje na vývoz z krajiny ešte v zelenom stave. Dôvodom sú dlhé námorné plavby, ktoré musí absolvovať, aby sa dostala do krajiny, pre ktorú je určená. Keď sa káva dostane do cieľovej destinácie je určená na ďalšie spracovanie - teda praženie. Káva sa praží pomaly, aby viac vyzdvihla jej chuť. Znižuje sa tým aj kyslosť, preto je výsledok lahodný a káva je pozoruhodne chutná.


Chuť kávy z Kilimanjára je jednoducho,...

pozoruhodne chutná!Vyznačuje sa jemnou a príjemnou chuťou, v ktorej môžeme cítiť chuť grepfruitu, horko-sladkej čokolády, jemný nádych orieškov a sladké pohladenie medu. Má krémovú konzistenciu a citrusovú kyslosť. Nehovoríme to len preto, že je to niekde napísané. Sami sme ju boli okoštovať priamo v Tanzánií.


Páčil sa vám náš článok? Pridajte si nás do vášho facebooku, alebo na váš instagram a dozvedajte sa o novinkách z našej pražiarne ako prvý!

13 zobrazení
  • Facebook
  • Instagram

LAKAVA - ručne pražená káva

Mierové námestie 33, 911 01 Trenčín

Ak chceš mať prehľad o novinkách v našej pražiarni, prihlás sa do nášho newsletteru. Občas ti niečo napíšeme, hodíme zľavičku. 

©2018 by LAKAVA