facebook-domain-verification=0hktdjq65f3qhvcyg7kqfzsvyspr95 <0hktdjq65f3qhvcyg7kqfzsvyspr95>
Vyhledat
  • Petra Poórová

Ako si vybrať chutnú kávu do kávomatu?

Aktualizace: úno 23

Mnoho ľudí miluje kávu, no však málo z nich vie ako si správne vybrať kávu do kávomatu tak, aby mu skutočne chutila. Je tu viacero premenných, na ktoré treba brať ohľad. Od praženia, druhu, cez aciditu, až po krajinu pôvodu. Ktorý druh kávy bude najviac chutiť vám? To sa dozviete po prečítaní tohto článku.





Káva je najkonzumovanejším nápojom na svete, a preto je po kávových zrnách obrovský dopyt. Na producentov tohto zázračného zrna je však vyvíjaný obrovský tlak, všetci chcú kávu nakupovať vo veľkom, a samozrejme, za čo najnižšiu cenu. Najväčšia časť patrí masovým výrobcom kávy. Potom je tu druhá možnosť, využiť komoditné spoločnosti, ktoré kávu skupujú od menších, lokálnych farmárov a dodávajú ju na svetový trh - túto možnosť využívame aj v našej pražiarni. Vieme vďaka nim presne určiť to, od koho káva pochádza, akým spôsobom je spracovávaná, aj aké vysoké má cupping scóre. Individuálnou zložkou je však bezkofeínová káva, ale o tej inokedy..




Čo znamená piť výberovú kávu?

Existuje mnoho kávových odborníkov, ktorí ani nevedia, aký je rozdiel medzi bežnou kávou a od výberovou kávou. Výberová káva znamená to, že pijete kávu, ktorá nemá viac ako 5 defektných zŕn na 350g a cupping scóre tejto kávy je viac ako 80 bodov. Toto všetko vyhodnocuje Specialty Coffee Association of America/Europe. Ďalšie faktory výberovej kávy sú také, že káva musí byť pražená takým spôsobom, aby sa z nej vyťažil najväčší chuťový potenciál. Výberová káva má podiel len 5% z celkovej produkcie kávy na svete.



Čo je to kávová zmes a prečo je taká obľúbená?


Kávové zmesi sú veľmi obľúbené najmä tými ľuďmi, ktorý milujú chuť krémového, vyváženého espressa. Zložená je buď z viacerých druhov arabík, alebo je kombináciou Arabiky s Robustou. Robusta obsahuje 2x viac kofeínu, ako arabika a má zemitejšiu chuť. Takže pokiaľ potrebujete dávku poriadnej kávy, so stále lahodnou chuťou odporúčame vám zmes Maillard, alebo Grunt, kde sme zvolili pomer 90/10, Arabika:Robusta, najmä kvôli vyváženej, ladnej chuti. Kávové zmesi sú skvelé na prípravu lahodného kapučína.



Acidita vs. Horkosť


Kávu rozdeľujeme aj podľa chuti. Ale aj ľudí môžeme rozdeliť do 2 skupín a to na milovníkov espressa a milovníkov filtrovanej kávy. Tí, čo milujú chuť kávy z kávovaru siahajú väčšinou po vyváženej chuti kávy (praženie city+) alebo po horkejších tónoch espressa (full city). Na druhej strane stoja milovníci filtrovanej kávy, ktorý majú radšej acidnejšiu, ovocnejšiu chuť kávy (praženie city), alebo jemne horkastú chuť (v podaní praženia city+). Čím je káva tmavšie pražená, tým je horkejšia. Ak ste doposiaľ nepili kávu s aciditou, určite to vyskúšajte, má skôr kyselkavé tóny, ktoré vás prebudia z ťažkého rána.

Krajina pôvodu

Chuť kávy ovplyvňuje aj krajina, z ktorej vaša káva pochádza. Je veľký rozdiel v tom, ako chutí káva z Guatemaly a ako chutí káva z Rwandy. Každá oblasť, či už ide o africkú kávu, alebo americkú má svoje charakteristické znaky. Zatiaľ čo Africké tóny sa ťahajú skôr do ovocia, tak v Amerike pocítite skôr chuť čokolády.


Ak ste doposiaľ nepili acidnú, ovocnejšiu kávu tak začnite postupne, odporúčame vyskúšať najskôr napríklad Guatemalu City +, neskôr prejsť na nižšiu úroveň praženia, teda city. A ak budete odvážni, možno vás očarí aj naša Etiópia City.


Vyskúšajte čerstvo praženú kávu z našej pražiarne. :)


313 zobrazení
  • Facebook
  • Instagram

LAKAVA - ručne pražená káva

Mierové námestie 33, 911 01 Trenčín

Ak chceš mať prehľad o novinkách v našej pražiarni, prihlás sa do nášho newsletteru. Občas ti niečo napíšeme, hodíme zľavičku. 

©2018 by LAKAVA