facebook-domain-verification=0hktdjq65f3qhvcyg7kqfzsvyspr95 <0hktdjq65f3qhvcyg7kqfzsvyspr95>
Vyhledat

Čo sa deje s kávou počas praženia? Objavuj nové chute.

Aktualizace: 6. říj 2019

Zdatní ,,kávopiči" dobre vedia o tom, čo s kávou robí praženie a na základe toho si vyberajú svoju kávu. Na druhej strane tu možno máme aj takých, ktorí ešte o káve toľko informácií nemajú, ale radi by sa dozvedeli niečo viac. Práve pre takých sme zhrnuli pár bodov, ktoré vám tiež môžu pomôcť pri výbere chutnej kávy do domácnosti.


Praženie je proces, pri ktorom kávové zrnko mení svoju chemickú štruktúru. Proces praženia je komplikovaný, nefunguje rovnako ako keď pečiete doma koláč v trúbe, na ktoré dopadá teplo zhora. Káva je na tom úplne inak, každá potrebuje inú teplotu a inú dĺžku praženia.


Začíname so zeleným zrnom

Po zahriatí stroja na vysokú teplotu pražič nasype dnu zelené zrno, ktoré spadne do bubna. Tu sa káva točí počas celého praženia. V moment spadnutia kávy, začne teplota stroja klesať, zrno je totižto studené a zníži jej teplotu. Praženie začína v momente, keď sa teplota ustáluje a opäť začína stúpať. Zrnká pri pražení strácajú na svojej hmotnosti - odparuje sa z nich voda. Káva začína postupne tmavnúť a po niekoľkých minútach môžeme počuť takzvaný ,,first crack"


Svetlo pražená káva

Slovensky povedané po prvom puknutí začínajú prebiehať chemické reakcie. Káva začína pracovať s cukornatosťou, len to chvíľu trvá kým to pocítiť aj na chuti. Preto je káva pražená na svetlo kyslá a ovocná. Z našej ponuky odporúčame svetlo praženú ovocnú Rwandu.


Stredne pražená káva

Postupom času sa začínajú cukry rozpúšťať a káva dostáva sladký nádych, kyslosť začína ustupovať a môžeme pocítiť zaujímavé tóny. To všetko vďaka tomu, že začína káva začína s ,,karamelizáciou", čo veľmi rýchlo začne meniť chuť kávy. Zo stredne pražených káv nám najviac chutí orieškové Kilimanjáro a Columbia.


Tmavo pražená káva

Pri príprave klasického karamelu na koláče tiež musíme dávať pozor, aby nám nezhorkol a to sa stane pomerne rýchlo. Rovnako je to aj pri pražení kávových zrniek. V tomto štádiu odchádza karamelová chuť kávy do horkých, čokoládových tónov. Z tmavo pražených káv naši zákazníci najviac obľubujú zmes Grunt.





Základné spôsoby praženia, ktoré používame v našej pražiarni LAKAVA sme si už povedali. No občas tu nájdete aj niečo ,,spešl" a to je praženie na spôsob cinnamon, kde nájdete škoricové odtiene. To čomu sa u nás v pražiarni vyhýbame je káva po ,,second crack", vtedy je káva prepálená a chutí doslova horko. Necítite už originálnu chuť kávy, ale len chuť praženia. Takúto kávu pijú najmä Taliani a je pochuti aj niektorým Slovákom. Praženie, ktoré vás uchvátilo najviac si môžete zvoliť aj pri objednávaní na našom eshope, kávu vám čerstvo upražíme a pošleme! :-)


Páčil sa vám náš článok? Pridajte si nás do vášho facebooku, alebo na váš instagram a dozvedajte sa o novinkách z našej pražiarne ako prvý!

20 zobrazení
  • Facebook
  • Instagram

LAKAVA - ručne pražená káva

Mierové námestie 33, 911 01 Trenčín

Ak chceš mať prehľad o novinkách v našej pražiarni, prihlás sa do nášho newsletteru. Občas ti niečo napíšeme, hodíme zľavičku. 

©2018 by LAKAVA