Je bezkofeínová káva naozaj bez kofeínu?

Decaf alebo teda bezkofeínová káva je káva vyhľadávaná najmä tehotnými ženami, dojčiacimi matkami, zdravotne znevýhodnenými osobami alebo kávičkármi, ktorí si chcú dopriať šálku kávy aj v neskorších večerných hodinách . Dá sa však kofeín z kávy odstrániť úplne?

Ako sa kofeín z kávy odstraňuje?

Na odstránenie kofeínu sa v súčasnosti používajú rôzne metódy ktoré fungujú na rozličných spôsoboch.

Po prvý krát sa zo zelených kávovníkových zŕn podarilo kofeín odstrániť v roku 1820 .Komerčne úspešnejší bol však rok 1903, kedy nemec Ludwig náhodou narazil na formu odstraňovania kofeínu zo zŕn. Pri plavbe zelené zrná nasiakli slanou vodou, čím nabobtnali a kofeín sa vylúhoval do vody. Avšak aby proces odstraňovania kofeínu urýchlil, použil rozpúšťadlo, benzén. Dnes už benzén pri výrobe bezkofeínových káv nenájdete. Čo ho nahradilo?

 Metylénchlorid ethylacetát. Tieto rozpúšťadlá sú pridávané do vody v ktorej sa káva lúhuje ak ide o nepriamy proces alebo sú kávové zrná namáčané rovno v rozpúšťadle ak ide o priamy proces.

V súčasnosti sa však kofeín dá odstrániť aj bez použitia chemikálii. Ako?

1.Švajčiarska „mokrá“ metóda

Namiesto organických rozpúšťadiel sa využíva predovšetkým teplá voda a vodná para. V nej sú kávové zrná namáčané a preplachované tak, aby došlo k ich otvoreniu a vylúhovaniu kofeínu. Dochádza k čiastočnému vylúčeniu vonných látok. Kofeín sa z vody odstraňuje pomocou aktivovaných uhlíkových filtrov. Zrná sa potom sušia. Voda obsahujúca kofeín a vonné látky sa po odstránení kofeínu odparuje a redukuje na koncentrát, ktorým sa následne zrná postriekajú.

2.Metóda s CO2

Táto metóda vyžaduje pomerne vysoké náklady a taktiež zložitú technológiu. Kvapalný oxid uhličitý (CO2) sa aktívne zameriava len na molekuly kofeínu. Predtým namočené zrná sa umiestnia do nerezovej alebo extrakčnej nádoby. Nádoba sa utesní a pod vysokým tlakom sa vpustí kvapalný oxid uhličitý. Kvapalný CO2 pôsobí ako rozpúšťadlo tým, že vyťahuje kofeín z kávovníkových zŕn bez poškodenia aromatických a olejových látok. Po vstrebaní kofeínu sa kvapalina CO2 prenesie do nádoby nazývanej absorpčná komora. Tlak sa uvoľní a ponechá kvapalný oxid uhličitý, aby sa vrátil do plynného stavu. Kofeín sa tak doslova vyparí. Táto metóda je najobľúbenejšou. Kofeín je odstránený bez použitia chémie a zo všetkých procesov sa v procese kvapalného CO2 ponecháva najviac ,,dobrých“ látok v zrnách.

Z kávy je možné odstrániť najviac 97% kofeínu. Približne 3% sa odstrániť nedajú. Ak si to však porovnáme s pôvodným obsahom kofeínu v kávových zrnách, toto percento je zanedbateľné.

Na porovnanie espresso z klasických zŕn obsahuje 50 až 70mg, espresso zo zŕn zbavených kofeínu 1 až 5mg.

V našej pražiarni ponúkame bezkofeínovú kávu z ktorej bol kofeín odstránený s metódou CO2DECAF Colombia Huila pražená na City+ (stredne tmavé praženie)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Ďalšie informácie