Honduras Ocotepeque

Čo Vám napadne ako prvé pri krajine Honduras? Dovolenková destinácia? Dažďové pralesy alebo Krištof Kolumbus?

Nie je to však len o exotike, ale aj o výbornej káve. My v našej pražiarni pražíme kávu Honduras z farmy Finca La Fortuna.


Finca La Fortuna sa nachádza v najzápadnejšom rohu Hondurasu blízko hraníc s Guatemalou a Salvádorom. Majiteľom tejto farmy je Jose Orlando Ramirez, ktorý pochádza z rodiny s dlhoročnou tradíciou výroby kávy. Jeho farma vznikla v roku 2004 a aktuálne má 4,2ha. Nachádza sa vo výške 1580 metrov nad morom. Prioritou pre Joseho nie je vyrábať veľké množstvo kávy ale práve naopak. Dbá na zber tých najzrelejších čerešní a na následné spracovanie kávy na ktoré si osobne dohliada. Zameriava sa na zlepšovanie svojej kávy a dbá na dobré a dlhotrvajúce vzťahy so svojimi zákazníkmi po celkom svete.

Kávová čerešne

Chuťový profil tejto kávy je veľmi pestrý. Jasná ovocná kyslosť, vínne podtóny, dochuť papáje, mandariniek a vanilky sú jej jasnou devízou. Taktiež je veľmi sladká a príjemne Vás pohladí na jazyku. Káva je spracovaná metódou „washed“ a neskôr sušené na „vyšších posteliach“. Dosahuje cupping skóre až 85,5 bodov.

Sušenie kávy

Naša káva z Hondurasu sa môže pochváliť nasledovnými označeniami:

  • SHG  (Strictly High Grown coffee) – káva je pestovaná vo vysokých nadmorských výškach kde rastie pomaly ale dosahuje vyššiu kvalitu
  • EP – Europe preparation – zelená káva je dodatočne ešte raz triedená a až následne exportovaná

Náš tip: Skvelá na espresso (aj keď Juraj ju má radšej cez Hario V60:))

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Ďalšie informácie