Cold drip vs. Cold brew

V letnom období je príprava kávy „na studeno“ veľmi obľúbená. Predsa len teplá káva nie je úplne osviežujúca a žiadúca v poriadnom teple. I keď, určite sa nájdu kávičkári, ktorí zostanú verní klasickému espressu alebo cappuccinu:)

Existujú rôzne druhy príprav studenej kávy, teraz sa však zameriame na dve konkrétne, a to Cold drip a Cold brew.

Pojem studená káva nemusí znamenať iba zabudnutá ranná káva, ktorú si vypijete až na obed. Začali s tým holandskí námorníci, ktorý potrebovali urýchliť svoj prísun kofeínu, a tak si kávu začali zalievať studenou vodou a skrátili tak čas prípravy. Čas a skúmanie jednotlivých príprav však odhalili, že práve vďaka ich nedočkavosti je lúhovanie za studena jedna z najčistejších príprav, vďaka ktorej nám káva ukáže všetko, čo sa v nej skrýva. V porovnaní s bežnou ľadovou kávou sa pri tejto príprave môžete naozaj vyhrať v skúmaní chutí rôznych odrôd z rôznych krajín.

Ako pripraviť cold brew ?

Dnes nájdeme na trhu viacero zariadení na prípravu Cold Brew, no dokážete si ho vyrobiť aj doma. A to aj bez akéhokoľvek špeciálnych pomôcok. Potrebujete len papierový filter, v ktorom kávu ponoríte do studenej vody na 18 – 24 hodín, následne ju scedíte a cold brew je hotové.

Výbornou pomôckou je Filter-In fľaša od spoločnosti Hario. Objem fľašky je 650 ml, takže odporúčame použiť 80 gramov hrubo namletej kávy. Táto fľaša má zabudovaný filter, do ktorého nasypete kávu a ponoríte ju do nádoby. Premiešate a odložíte na 18 – 24 hodín do chladničky. Et voilá, káva je hotová.

Ďalšou prípravou kávy na studeno je Cold drip. Princípom tejto formy prípravy je pozvoľné topenie ľadu, ktorý preteká cez kávu a tá sa pomaly extrahuje. Takáto pomalá extrakcia trvá niekoľko hodín a v káve tak isto ako pri Cold brew otvára zaujímavé, jemné tóny, ktoré by sme v klasickej „teplej“ príprave nemuseli nájsť. 

Cold Drip je však možné pripraviť aj jednoduchšie. Budete potrebovať iba chemex, filter, kávu, ľad a horúcu vodu. Do chemexu nasypeme pár kociek ľadu a ďalej postupujeme ako pri bežnej príprave filtrovanej kávy.

Rovnako ako pri cold brew tak aj pri cold dripe nesmieme zabudnúť na to, že kávu treba pomlieť o niečo hrubšie ako pri klasickej príprave filtrovanej kávy a používame jej väčšie množstvo (10 g/100 ml). 

Príprava Cold brew a Cold Drip je v poslednej dobe veľmi populárna a obľúbená najmä v kaviarňach. Nájdu sa však aj kávoví nadšenci ktorí doma radi experimentujú a pri príprave skúšajú obmieňať rôzne kávy, meniť hrúbku mletia či dĺžku lúhovania čím sa mení výsledný chuťový profil kávy.

Napíšte nám či ste aj vy fanúšikom studenej kávy v lete alebo radšej ostávate verný klasike po celý rok:)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Ďalšie informácie