COLD BREW – letná káva

Určite poznáte pocit, keď v horúcich letných dňoch máte chuť na kávu ale teplá káva nie je „to pravé orechové“. Ideálnou náhradou je práve novodobý trend kávičkarov – Cold brew alebo voľným prekladom do slovenčiny – káva lúhovaná za studena. Cold brew je najviac podobné filtrovanej káve, a však na prípravu cold brew nepotrebujeme horúcu […]

Príprava kávy cez Hario V60

Ak ste fanúšikom alternatívnej prípravy kávy určite by ste si mali vyskúšať aj prípravu kávy cez tzv. dripper alebo teda Hario V60ku. Nenáročná príprava kávy, ktorú zvládnete aj v pohodlí domova a dosiahnete pravé kávové potešenie. Niečo málo z histórie … Japonská spoločnosť Hario vznikla už v roku 1921 a zaoberala sa výrobou a predajom […]

Je bezkofeínová káva naozaj bez kofeínu?

Decaf alebo teda bezkofeínová káva je káva vyhľadávaná najmä tehotnými ženami, dojčiacimi matkami, zdravotne znevýhodnenými osobami alebo kávičkármi, ktorí si chcú dopriať šálku kávy aj v neskorších večerných hodinách . Dá sa však kofeín z kávy odstrániť úplne? Ako sa kofeín z kávy odstraňuje? Na odstránenie kofeínu sa v súčasnosti používajú rôzne metódy ktoré fungujú […]

Od zrelej čerešne k zelenému zrnku…

Aj tvoje ranné espresso má svoj príbeh. Káva z ktorej si ráno pripravíš espresso má za sebou zaujímavý proces v ktorom sa zo zrelej kávovej čerešne stane zelené zrnko kávy. Tak sa na to poďme teda pozrieť ako samotný proces prebieha. Kávu je možné spracovávať rôznymi metódami. Tri najčastejšie aplikované sú: Suchá metóda (natural) Mokrá […]

Honduras Ocotepeque

Čo Vám napadne ako prvé pri krajine Honduras? Dovolenková destinácia? Dažďové pralesy alebo Krištof Kolumbus? Nie je to však len o exotike, ale aj o výbornej káve. My v našej pražiarni pražíme kávu Honduras z farmy Finca La Fortuna. Finca La Fortuna sa nachádza v najzápadnejšom rohu Hondurasu blízko hraníc s Guatemalou a Salvádorom. Majiteľom […]

Ako si vybrať chutnú kávu do kávomatu?

Mnoho ľudí miluje kávu, no však málo z nich vie ako si správne vybrať kávu do kávomatu tak, aby mu skutočne chutila. Je tu viacero premenných, na ktoré treba brať ohľad. Od praženia, druhu, cez aciditu, až po krajinu pôvodu. Ktorý druh kávy bude najviac chutiť vám? To sa dozviete po prečítaní tohto článku. Káva […]

5 dôvodov, prečo piť kávu pred tréningom

Kofeín má mnohé pozitívne vlastnosti, pre naše telo i zdravie. Možno ťa to v živote nenapadlo, ale káva dodá tvojmu tréningu nový dych, alebo skôr nádych. Kofeín totižto pôsobí na náš nervový systém tak, že podporuje miechu, dráždi svalové vlákna, znižuje pociťovanie únavy či svalovej bolesti. Pomáha všetkým športovcom podať lepší výkon, nezáleží na tom […]

Existuje zdravšia alternatíva pre prípravu kávy!

Mnoho ľudí si myslí, že káva je pre naše telo škodlivá. Túto tému sme rozoberali v tomto článku. Teraz sa však chceme venovať príprave kávy, ktorá je takzvanou alternatívnou metódou, ktorá môže mať viac foriem. Ide o prípravu cez takzvaný filter, ktorý obsahuje napríklad CHEMEX, HARIO, ale môžeme sem zaradiť aj KOTYOGO či FRENCH PRESS. […]

Svetlo pražená káva: všetko čo potrebuješ vedieť

Kávový priemysel sa začal rozrastať veľmi vysokou rýchlosťou, dôvodom je to, že ľudia si chcú dopriať niečo lepšie, kvalitnejšie ako instantnú kávu. V dnešnom svete vládne najmä specialty coffee. Ľudia sa rozhodli pripravovať si kávu zdravšími spôsobmi, kupovať kvalitné zrno a vychutnať si oveľa kvalitnejšiu kávu aj doma, nie len v kaviarni. Chuť kávy sa […]

Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Ďalšie informácie