Ako skladovať kávu tak, aby udržala svoju arómu?

Na to, aby káva mala stále rovnakú intenzívnu chuť a vôňu ju musíme aj správne skladovať. V obchodných reťazcoch stojí káva niekoľko dní aj týždňom, a to nevravíme o tom, koľko času prejde od praženia kávy, balenia, transportu až kým sa dostane ku konečnému spotrebiteľovi, teda nám. Odporúčame piť kávu z lokálnych pražiarní, prečo sa dozviete tu. Ak už máte svoju obľúbenú kávu doma, odporúčame vám pri skladovaní postupovať následovne.

Kávu nemusíte presýpať,..
…stačí ju poriadne uzavrieť. Mnoho ľudí po príchode domov z pražiarne kávu otvorí a presype do vlastnej nádoby. To však nie je až tak dobré riešenie, presunutím kávy s ňou neodíde všetká aróma, ktorá zostane v pôvodnom balení. Väčšinou sa používajú vákuové obaly s jednosmerným ventilom, aby zbytočne neprichádzala do kontaktu so vzduchom. V tomto obale sú už pachy kávy ustálené a vôňa sa drží primárne v nich. Keď kávu presypete, v sáčku budete cítiť stále výraznú arómu. Odporúčame zo sáčku radšej odsať vzduch a poriadne ho uzavrieť, aj kolíkom trebárs. Alebo si zaobstarať vlastnú nádobu, do ktorej vám vo vašej lokálnej pražiarni priamo ,,naložia potrebnú dávku“.

Chladnička je zakázaná
Zásadná chyba, ktorú robili hlavne ľudia v minulosti je ukladať kávu do chladničky. Prečo? Keď ju vyberiete, káva sa orosí a naberá vlhkosť, ktorá sa dostane do vnútra kávových zrniek. Od toho sa odvíja aj teplota, v ktorej kávu uchovávať. Nemala by byť príliš vysoká a ani nízka. Najvhodnejší je ,,šuflík“ alebo polička, kde sa nenachádzajú koreniny, ani iné podobné potraviny s vlastnými vôňami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Ďalšie informácie