Ako rýchlo by si mal spotrebovať kávu?

Na každom balíčku kávy nájdete uvedený dátum spotreby. Kedy je káva príliš čerstvá, kedy je ready na podávanie a naopak, kedy z nej už nedosiahnete to, čo by ste chceli, sa dozviete v tomto článku.

Kedy je príliš čerstvo upražená?
Káva po pražení obsahuje väčšie množstvo oxidu uhličitého, preto je fajn, ak by si káva najskôr od procesu praženia trošku ,,oddýchla“. Preto odporúčame dobu odpočinku aspoň jeden deň. Najlepšiu chuť zo svojej kávy vyťažíte totižto už od 2 až po 10 deň od praženia.

Ako spoznáte príliš čerstvo upraženú kávu?
Espresso, ktoré je pripravené z príliš čerstvo upraženej kávy má pórovitú penu, s väčším množstvom bubliniek. Aj keď je jej veľa, veľmi rýchlo mizne. Káva môže mať kyslú až horkú chuť. Dá sa to prirovnať k bublinkám v perlivých vodách.

Ak si čerstvo praženú kávu pripravíte na filter, pravdepodobne si nevychutnáte až tak sladkú, ucelenú chuť kávy, ktorá nebude mať až tak ucelené svoje chute.

Doba spotreby kávy sa líši rôznymi faktormi
Pražiarne väčšinou uvádzajú dobu spotreby kávy až 1 rok. Je to veľmi dlhá doba, pretože káva stráca svoju čerstvosť oveľa rýchlejšie. Toto však vravíme len o neotvorenom sáčku nemletej kávy. Ak chceme kávu udržať čo najdlhší čas čerstvú musíme dodržiavať určité pravidlá, o ktorých si môžete prečítať tu. Maximálnu dobu otvoreného sáčku odporúčame 2 týždne. Káva po otvorení balenia začína pomaly vyprchať a stráca svoju arómu, ak uplynie až takáto doba, je možné, že už v nej nepocítite jej špecifiká.

TIP OD NÁS

Ak chcete mať kávu čerstvú čo najdlhší čas, odporúčame ju mlieť tesne pred prípravou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Ďalšie informácie